Moxa


Wat is moxibustie?

Moxibustie is een vorm van warmtetherapie waarbij gedroogd plantaardig materiaal, 'moxa' genaamd, wordt verbrand op of vlakbij het huidoppervlak. De bedoeling is om de stroom van Qi in het lichaam te verwarmen en te stimuleren en bepaalde pathogene invloeden te verdrijven.

Moxa wordt meestal gemaakt van het gedroogde bladmateriaal van Chinese bijvoet (Artemisia Argyi of A.vlugaris), maar het kan ook van andere stoffen worden gemaakt.

 

Wat doet de behandelaar precies?

Normaal gesproken houden beoefenaars over het algemeen een brandende moxa-stick dicht bij, maar niet aan het oppervlak van de huid.

Bij deze methode wordt het moxa-materiaal samengeperst tot een stok of paal, die er uitziet als een grote sigaar die kan worden aangestoken en kan smeulen, waardoor een unieke vorm van zeer doordringende hitte wordt geproduceerd.

De smeulende moxa-stick wordt op specifieke gebieden gehouden, vaak maar niet altijd, die overeenkomen met bepaalde acupunctuurpunten. Het gloeiende uiteinde van de moxa-stick wordt ongeveer een centimeter of twee boven het huidoppervlak gehouden totdat het gebied rood wordt en overgoten wordt met warmte.

Wat kan ik verwachten te voelen?

Het is niet ongebruikelijk dat patiënten die moxibustie krijgen, melding maken van een plotselinge overstroming van warmte die snel uitstraalt langs een specifiek pad (meestal overeenkomend met het jing luo-kanaal dat wordt behandeld), weg van de plaats van toediening. Dit is een goed resultaat, omdat het de komst van de Qi aangeeft en aangeeft dat de stroom van Qi en Xue in het kanaal is vrijgemaakt.

Wanneer wordt moxibustie gebruikt?

Moxibustie wordt in de meeste gevallen als aanvullende therapie, naast acupunctuur gebruikt voor:

  • Pijn als gevolg van verwonding of artritis, vooral in "koude" patronen waar de pijn van nature beter aanvoelt bij het aanbrengen van warmte;
  • Spijsverteringsproblemen en onregelmatige stoelgang;
  • Gynaecologische- en obstetrische aandoeningen, inclusief stuitligging tijdens de late zwangerschap;
  • Bescherming tegen verkoudheid en griep;
  • Beoefenaars doen vaak zowel acupunctuur als moxibustion in dezelfde sessie wanneer dit passend is voor de diagnose en behandelingsstrategie. Beoefenaars zijn van mening dat de therapieën elkaars effectiviteit vergroten wanneer ze samen worden gebruikt.

In tegenstelling tot acupunctuur, die bijna altijd wordt gedaan door een getrainde beoefenaar in een kliniek, kan moxibustie gemakkelijk thuis worden gebruikt. Het is niet ongebruikelijk dat Chinese artsen hun patiënten trainen om moxa op zichzelf te gebruiken om het effect van de klinische sessies tussen afspraken te versterken.

 

Interesse gekregen in een behandeling bij Xi Acupunctuur Lisse? Neem dan hieronder contact op.